ALGEMENE INFORMATIE HOOGLAAG BEDDEN

Carelife HoogLaag Bedden is de specialist op het gebied hoog laag en senioren bedden, mochten bepaalde termen niet helemaal duidelijk zijn dan vindt u de betekenis hieronder. Natuurlijk kunt u contact opnemen met onze helpdesk. Meer informatie over de termen die gebruikt worden kunt u hieronder vinden:

DE HOOGLAAG STAND
Hooglaag bedden kunnen zowel op een lagere stand als een hogere stand staan. Een lage stand maakt het makkelijker om er in en uit te kunnen stappen. Brengt u het bed op een hogere stand, dan maakt dat de verzorging, als u die nodig hebt, een stuk eenvoudiger.


VIRTUEEL DRAAIPUNT
Een virtueel draaipunt zorgt voor een optimale houding wanneer de patiënt wil gaan zitten en bij het teruggaan naar de ligpositie. Het virtuele draaipunt vermindert de schuifkrachten (kans op decubitus) en er is minder transferhulp nodig bij het gaan liggen in de juiste lighouding. Bovendien kan het voetgedeelte lager dan horizontaal ingesteld worden. In de praktijk betekent dit een moeiteloze, zachte overgang van liggen naar ontspannen zithouding en minder schuifkrachten.


(ANTI) TRENDELENBURG
De positie van Trendelenburg is binnen de geneeskunde een houding waarbij een patiënt op z'n rug ligt, waarbij het gehele bed achterover is gekanteld zodat de benen hoger gelegen zijn dan het hart. Het idee is dat er minder bloed in het veneuze systeem van de benen achterblijft, zodat er meer bloedvolume beschikbaar is voor de hersenen. Het is onduidelijk of dit werkelijk gebeurt[1]. Daarnaast kan het bij bekkenoperaties handig zijn, dat de organen hoger in de buikholte komen te liggen. De tegenovergestelde positie (benen juist lager) wordt anti-trendelenburg genoemd.


KOUDSCHUIM VOOR MATRASSEN
Koudschuim is ook een polyetherschuim, maar wordt tijdens de fabricage niet op een hoge temperatuur gemaakt. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt, goed vocht opneemt en er geen ligkuil in kan komen. Het materiaal heeft een zeer lange levensduur en een hoog comfort. Het grote verschil met polyether is dat deze schuimsoort veel meer ligcomfort biedt, beter ventileert en langer meegaat. De koudschuim matras is een uitstekende allround matras. Met name onze FlexFoam serie (met zonering) is een absolute aanrader in dit genre.


BELASTINGAFTREK HULPMIDDELEN
De aftrek van ziektekosten en dergelijke is mogelijk, als het gaat om hulpmiddelen die u wegens ziekte of invaliditeit nodig heeft om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Voorwaarde is wel dat u een medische verklaring heeft waaruit blijkt dat u in aanmerking komt voor het betreffende hulpmiddel.

Het is in ieder geval verstandig om altijd met de belastingdienst te overleggen wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn m.b.t. teruggaaf. Dit verschilt per situatie, en verandert ook per jaar.